Ik wil mijn pand: verkopen  /  verhuren
Immo Lantmeeters Hasselt

Kempische Steenweg 89/2, 3500 Hasselt

011 29 12 12
Immo Lantmeeters Genk

Stationsstraat 24/1, 3600 Genk

089 44 12 12

Nieuws

Wetswijzigingen op de vastgoedmarkt in 2024!

01/01/2024

2024: een nieuw jaar, dus nieuwe regels!

Maar wat betekent dit voor uw vastgoed portemonnee? In dit artikel leest u een aantal wetswijzigingen die vanaf 01/2024 zullen ingaan.

Btw-tarief van 6% bij renovatie en sloop- en heropbouw van woningen

Wie een nieuwbouw optrekt, betaalt in principe 21 procent btw op zowel de bouwmaterialen als de werkuren. Maar voor wie een gebouw sloopt om er een woning te bouwen kan er een verlaagd btw-tarief van 6 procent zijn.

In een aantal steden geldt een verlaagd tarief van 6% op voorwaarde dat de afbraak en wederopbouw in één handeling gebeurt en de nieuwbouw hoofdzakelijk als privéwoning wordt gebruikt. In Vlaanderen geldt dat tarief voor de steden Aalst, Antwerpen, Brugge, Dendermonde, Genk, Gent, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende, Roeselare en Sint-Niklaas. Opgelet; vanaf 2024 zijn hier wijzigingen op komst (aankondiging federale beleidsverklaring 10 oktober 2023).

Premie voor asbestverwijdering in combinatie met zonnepanelen

Vanaf 1 januari 2024 zal het btw-tarief voor zonnepanelen en zonneboiler terug stijgen naar 21% voor woningen jonger dan 10 jaar.
Vanaf 1 januari 2024 tot en met 31/12/2024 zal het btw-tarief voor warmtepompen, op 6% blijven voor woningen jonger dan 10 jaar.

Maar wie investeert in het verwijderen van asbest in combinatie met het leggen van zonnepanelen op het dak van een niet-verwarmd, niet-residentieel gebouw, kan hiervoor een premie krijgen van netbeheerder Fluvius. Wilt u meer weten over de opgelegde voorwaarden en procedure? Meer info op: https://www.vlaanderen.be/.

Nieuwe verplichtingen EPC-certificaat

Het EPC van de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw geeft aan hoe energiezuinig de gemeenschappelijke delen (vloeren, muren, daken,...) en de collectieve installaties zijn. Er staan ook aanbevelingen in om de energieprestatie te verbeteren.

Tegen 1 januari 2024 moeten alle appartementsgebouwen een ‘EPC Gemeenschappelijke delen’ hebben. Deze verplichting staat los van verkoop of verhuur. Daarnaast moeten alle grote niet-residentiële eenheden van publieke en overheidsgebouwen, zoals kantoren, scholen en winkels, over een EPC voor niet-residentiële gebouwen beschikken.

Onroerende voorheffing stijgt

Je onroerende voorheffing stijgt met 4 % in 2024.
De onroerende voorheffing is de jaarlijkse belasting die eigenaars van vastgoed betalen. Die is gebaseerd op het kadastraal inkomen (ki), het fictieve cijfer dat een huurwaarde op uw woning kleeft.

Naar aanleiding van de stijging van het ki, zal de Vlaamse onroerende voorheffing die je volgend jaar betaalt tot 4,1 procent hoger liggen. Deze stijging verschilt van gezin tot gezin sterk, aangezien deze voorheffing afhangt van het belastingregime van uw gemeente en van uw gezinssituatie.

Vastgoedaktes worden duurder

Door de indexering stijgt het tarief voor een hypothecaire inschrijving (koopakte) van 240 naar 285 euro. Het tarief voor de registratie van een hypotheek (kredietakte) gaat van 230 euro (985 euro voor leningen van meer dan 300.000 euro) naar 270 euro (1.160 euro voor leningen van meer dan 300.000 euro). Tot slot zal de vergoeding voor een afschrijving (akte van kwijting) stijgen van 295 naar 350 euro.

Delen

Vragen?

U moet uw voornaam invullen.
U moet uw naam invullen.
U moet uw e-mail invullen.
U moet uw telefoon/GSM invullen.
U moet akkoord gaan met onze algemene voorwaarden.