(Ver)koop eens op lijfrente
Daniel Buschman is voorzitter van de Confederatie van Immobiliënberoepen (CIB Vlaanderen). Elke week krijg je zijn tips over kopen en verkopen, huren en verhuren.
Senioren die van plan zijn naar een rusthuis te trekken, vragen tegenwoordig vaker info over verkopen op lijfrente, zo stond eerder deze week te lezen in enkele kranten. Maar wat houdt dat nu precies in en waar moet je op letten?
Bouquet
Bij een aankoop op lijfrente zal je als koper het volledige bedrag niet in één keer aan de verkoper betalen. In de plaats daarvan zal je maandelijks een vaste som betalen aan de verkoper tot aan zijn overlijden of gedurende een overeengekomen periode. Meestal wordt bij de ondertekening van de verkoopakte al een voorschot (bouquet) betaald, de rest van de prijs wordt dan omgezet in lijfrente.
Lang leven
Hoeveel lijfrente de verkoper ontvangt, hangt af van een aantal elementen: de levensverwachting van de verkoper, de geschatte waarde van het pand en de marktrente. In principe ontvangt de verkoper de rente levenslang, al wordt er vandaag meer en meer een maximumtermijn vastgesteld. Toch blijft het voor de koper een kwestie van speculeren. Indien de verkoper vroeger komt te overlijden dan de statistische levensverwachting, dan doet hij goede zaken. Leeft die langer dan verwacht, dan moet je als koper mogelijk meer betalen dan voorzien.
Op maat
Ook belangrijk om te weten: de lijfrenteovereenkomst wordt op maat gemaakt. Zo kan de verkoper kiezen voor de verkoop van de volle eigendom, maar kan hij evengoed levenslang blijven genieten van het vruchtgebruik van de woning. Het spreekt voor zich dat al deze zaken op voorhand goed moeten vastgelegd worden. Professionele begeleiding valt dan ook ten sterkste aan te raden.
www.cib.be of contacteer Immo Lantmeeters.